Het paasakkoord: wat je moet weten naar nieuws overzicht
22 April 2025
Met het zogenaamde paasakkoord kan de regering uitvoering geven aan een resem eerste maatregelen uit het regeerakkoord. De beperking van de werkloosheid in de tijd is volgens premier De Wever ‘het koninginnenstuk’. Daarnaast is er extra geld voor defensie, een verstrenging van de gezinshereniging, een noodplan voor de overbevolking in de gevangenissen, …
Voor vastgoedprofessionals is dit alvast het belangrijkste om te noteren: het paasakkoord verhoogt de kans dat de fiscale maatregelen op 1 juli dit jaar van kracht zullen worden. Ze zijn immers gekoppeld aan de begroting voor 2025. Tot en met 30 juni verkeert ons land in een stelsel van voorlopige twaalfden. Dit is de gewoonte wanneer regeringsonderhandelingen lang aanslepen en er daardoor enige tijd geregeerd wordt onder ‘lopende zaken’. Pas met een volwaardige begroting kan een regering ingrijpen op het beleid. Daarom wil regering De Wever het stelsel van voorlopige twaalfden stoppen op 30 juni. Ze heeft dan ook een begroting opgesteld voor de rest van 2025 en wil die van start laten gaan op 1 juli.
Het paasakkoord is eigenlijk het akkoord over deze begroting. Die wordt vergezeld van een programmawet met daarin de fiscale maatregelen die de regering neemt.
De uitbreiding van het verlaagd BTW-tarief voor afbraak en heropbouw naar leveringen, met weliswaar een verstrengde oppervlaktenorm van max. 175m².
De afschaffing van de federale intrestaftrek voor tweede en derde woningen, inclusief voor lopende contracten.
Het is nu dus een stukje zekerder geworden dat deze maatregelen op 1 juli van start zullen gaan.
Wachten op definitieve goedkeuring
Vraag is wel nog hoe de Raad van State zal adviseren over de afschaffing van de intrestaftrek voor lopende contracten. Het is immers vrij uniek dat de overheid op deze wijze woordbreuk pleegt en een voordeel ‘en course de route’ naar de prullenmand verwijst.
In de ontwerpteksten die we op heden mochten zien, was geen bepaling opgenomen die het toepassingsgebied van de 6% BTW voor afbraak en heropbouw beperkt tot projecten met een bepaalde datum verbonden aan de aanvraag van de omgevingsvergunning. Het lijkt er dus op dat ook projecten met een vergunningsaanvraag voor 1 juli 2025 in aanmerking zullen komen, weliswaar pas voor facturen met BTW die opeisbaar is geworden vanaf 1 juli 2025. Dus: enkel voor nieuw uitgereikte facturen.
Tot de programmawet definitief door de Kamer is goedgekeurd moeten we echter voorzichtig zijn om te communiceren over de details. Het is niet uit te sluiten dat de tekst nog wordt aangepast. De programmawet zal trouwens ook de BTW-verhoging voor gasketels en BTW-verlaging voor warmtepompen regelen.
Bron: cib.be
Delen op
.png)
Nieuw jaar, nieuwe regels in vastgoedland!
28 November 2024 Lees meer