Verlaging registratierechten naar 2%: minister Weyts bevestigt aktedatum als ijkpunt naar nieuws overzicht

17 Oktober 2024

Die bevestiging komt bovenop de tekst van het regeerakkoord en de berichtgeving in de media. Kopers die twijfelen kan je dan ook altijd doorverwijzen naar de verklaringen van de bevoegde minister. Die zijn kristalhelder: de aktedatum is het ijkpunt.

We beschikken vandaag niet over formele informatie wat de toekomst van het 1%-tarief voor IER & sloop/heropbouw betreft. We kunnen hier dus niet met zekerheid uitspraken over doen. We dringen uiteraard aan op snelle duidelijkheid bij de minister en onze politieke contacten.

De nieuwe bevestiging betreffende het ijkpunt kwam er naar aanleiding van een actuele vraag van Peter Van Rompuy (CD&V). Die beklemtoonde dat het belangrijk is om diegenen die net gekocht hebben, of die op het punt staan om te kopen, helderheid te geven.

In zijn antwoord zei de minister letterlijk: “We zijn namelijk overeengekomen om de datum te hanteren van 1 januari 2025. Dat is de datum en wat is bepalend? Dat is het verlijden van de authentieke akte. Dat wil heel concreet zeggen dat eenieder die in september van dit jaar of later een compromis heeft gesloten, daarvoor in aanmerking komt, eenvoudigweg omdat je vier maanden na het sluiten van het compromis de authentieke akte kunt verlijden. Dat is dus heel duidelijk, denk ik. Het gaat hem nog over de eerste, de enige en eigen woning, voor alle duidelijkheid.”

Dat laat niets aan de verbeelding over: de aktedatum is het ijkpunt.

Minister Weyts bevestigde verder dat er geen wijzigingen komen aan de voorwaarden voor het gunsttarief bij de aankoop van de enige gezinswoning (het huidige 3%-tarief): “Het tarief verlaagt, maar verder verandert er niets aan de bestaande regels. De regels blijven overeind. Dat wil dus zeggen dat het effectief gaat over de enige en eigen woning. Er zijn twee aspecten aan verbonden, namelijk dat je je binnen de drie jaar in de woning moet domiciliëren en dat je binnen een termijn van twee jaar alle andere eigendommen niet meer in je bezit hebt. Dat is duidelijk. De voorwaarden die vandaag bestaan, blijven.”

De minister stond tot slot stil bij het scenario van het scheuren van een getekende compromis en bestempelde dit expliciet als fraude: “Er werd gesuggereerd dat die regelgeving te omzeilen is door bijvoorbeeld het compromis te ontbinden en naar een nieuw compromis te gaan. Daarvoor moeten natuurlijk twee partijen – een koper en een verkoper – zich aan fraude bezondigen, waar maar één partij baat bij zou hebben.” Dat is op zich veelzeggend en moet een waarschuwing zijn voor iedereen dat VLABEL zich hiertegen zal hoeden en verzet zal aantekenen.

Je kan het volledige parlementaire verslag lezen en het fragment herbekijken via de website van het Vlaams Parlement.

 

Bron: cib.be

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons